Louise Michel

In Belsunce, ongeveer in het midden van de rue des Petites Maries, ligt sinds kort de Place Louise Michel. Louise was een communard van de Parijse Commune in 1870, lerares en anarchiste, die verbannen werd naar Nieuw Caledonië, waar ze vriendschap sloot met Algerijnse vrijheidsstrijders. Terug in Frankrijk vestigde zij zich in Belsunce tussen alle andere passanten in een klein hotelletje waar ze in 1905 overleed.

Het mag gerust nog eens gezegd worden dat Marseille op het einde van de Tweede Wereldoorlog werd bevrijd door Algerijnen uit het koloniaal leger. Velen onder hen bleven en bouwden de stad mee terug op. Ze vestigden zich in Belsunce en kwamen samen op het braakliggend stukje grond dat ontstaan was door een tijdens de oorlog verloren geworpen bom. Dit pleintje werd in de volksmond al snel de Place des Chibanis genoemd naar de “oudere Algerijnen”, toen Algerijnse bevrijders van Marseille. Zij verblijven hier nochtans maar 6 maanden per jaar. De andere 6 maanden gaan ze naar Algerije. Vermits ze hun pensioen dreigen te verliezen als ze langer dan 6 maanden buiten Frankrijk verblijven, komen ze iedere keer terug en wachten een half jaar op hun kleine hotelkamertje tot ze terug naar hun vaderland kunnen. Dan zoeken ze elkaar op op hun pleintje.

Tot de stad het onzalige idee kreeg om hier een gebouw neer te planten. De plannen waren al goedgekeurd en de graafmachines stonden klaar om aan de werken te beginnen. Maar dat was buiten les Chibanis gerekend. Samen met andere bewoners kwamen ze in opstand en bezetten hun stukje braakliggende grond. De werken liggen nu al 3 jaar stil en de plannen lijken opgeborgen. Wie weet wordt het dan toch nog een pleintje. Ondertussen hebben ze het wel omgedoopt in de Place Louise Michel, de revolutionaire die hier haar laatste jaren sleet.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s