La Canebière

La Canebière snijdt Marseille in twee. Letterlijk en figuurlijk. Ten noorden heerst de armoede. Ten zuiden heersen de rijken. Vreemd voor een straat die genoemd is naar het meest lucratieve handelsproduct in het noorden van deze stad: canabis. Alhoewel de straat natuurlijk niet vernoemd werd naar de roesverwekkende eigenschappen van deze plant maar naar de touwen die er vroeger mee gemaakt werden en waarnaar er in de haven altijd een grote vraag was.

Een ambtenaar van de stad vertelde me dat elke tien jaar La Canebière een beetje “oppompen” nodig heeft.  Daarom wordt La Canebière, sinds enkele maanden en naar aanleiding van haar 90 jarig bestaan, iedere laatste zondag van de maand autovrij gemaakt en aan de wandelaars geschonken. Kraampjes met lokale producten, zelfgemaakte kleren en allerlei exotische foodtrucks fleuren de straat op. Verder ook heel wat verkopers van oude boeken, strips en grammofoonplaten. Kinderanimatie, dans en muziek. Maar we zijn in Frankrijk en dan kan op zo’n zondags evenement een standje met filosofen niet ontbreken. Aan twee tafeltjes kan je in gesprek gaan met een filosoof. Geloof me of niet: de tafeltjes zaten vol. Dit blijft tenslotte het land van de filosofen, al denk ik niet dat er een Voltaire of een Sartre op La Canebière zat.

Ja, we zijn in Frankrijk en tot onze grote treurnis gaat zo’n evenement hier nu ook gepaard met rigide veiligheidsmaatregelen. Tientallen zwaarbewapende flikken patrouilleren door de straat als hedendaagse robocops. Op ieder kruispunt blokkeren vrachtwagens de straat om te voorkomen dat een dolgedraaide jihadist, die aanvankelijk zijn roes beleefde aan het product waarnaar deze straat werd vernoemd maar nu uitkijkt naar resolutie door onschuldige wandelaars zoals in Nice naar het hiernamaals te kegelen, dit hier ook zou doen. Ik weet niet of ik me nu veiliger voel of net niet. Zelfs de tramsporen werden geblokkeerd door personenwagens die even wegrijden als er een tram aankomt. Geen enkel gaatje blijft onbewaakt.

En toch was het gezellig op La Canebière. Lokale producten, local food, boeken, kinderanimatie, dans en filosofie op de grens tussen arm en rijk.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s