Wij zijn voetbal.

Jean-Luc Mélenchon van het radicaal linkse La France Insoumise houdt niet van voetbal. Vreemd voor iemand die zich verkiesbaar stelt in Marseille. Maar soit. Hij houdt dus niet van voetbal. Tot hij een paar weken geleden in het Mucem door Gilles Perez werd rondgeleid in ‘Nous sommes Foot”, een tentoonstelling over de belangrijkste bijkomstigheid ter wereld. Voetbal, zijn dat niet van die overbetaalde vedetten, omkoperij, ziekelijk rijke sjeiks of Russische oligarchen die met hun geld geen blijf weten en het dan maar aan dure spelers en makelaars besteden? Voetbal, is dat niet de culturele sublimatie van het kapitalisme, dat hartsgrondig moet gehaat en bestreden worden? Ja, maar het is ook veel meer zegt Gilles, die de tentoonstelling samenstelde en er in slaagde een aantal relikwieën van het spelletje te bemachtigen, waaronder de originele wereldbeker en de gedeukte materiaalkist van de ultra’s van Olympique Marseille. Voetbal is ook de passie van het volk, het groene veld waar kinderen leren samenwerken, de ronde bal die in iedere volkswijk rolt, met regels en tradities, die mensen verbindt en verblijdt. Voetbal is de fanatieke vrijetijdsbesteding van de arbeidersklasse, uitgevonden onder het roet van schoorstenen en mijnschachten. Voetbal doet harten sneller kloppen. Voetbal is geen spel, het is een fenomeen, waarmee iedereen, goedschiks of kwaadschiks, te maken krijgt. En hop, Mélenchon houdt plots wel van voetbal.

Het is trouwens een schitterende tentoonstelling in het Mucem, dat er weer in slaagt zeer tastbare, alledaagse onderwerpen in het kadertje van de Mediterrane cultuur te stoppen. Zo deden ze dit ook al met gender, koffie, afval en vertalingen. En nu met voetbal, het favoriete spel rond de Middellandse Zee van Napels tot Tanger, van Marseille tot Tel Aviv, van Barcelona tot Caïro en van Athene tot Algiers.

De belangrijkste bijkomstigheid. Allez l’OM. Ultra’s, Dodgers, Commando’s. Zo dicht zijn we al lang niet meer bij de Champions League geweest als dit seizoen. Laat de geest van Raymon ‘la science” Goethals door Le Vélodrome spoken. Is het trouwens niet vreemd dat dankzij één van de beruchtste en corruptste politici en zakenlui Bernard Tapie de tickets voor een match van OM nog betaalbaar zijn voor de gewone man. Daardoor zit het stadion ook nog vol met jongeren die voor sfeer en animo zorgen in de impressionante virages Nord et Sud. Daarom bepaalt de harde kern van OM de sfeer in Le Vélodrome.

Ja, voetbal verbindt en zweept op. Dat heeft Jean-Luc Mélenchon ondertussen ook door.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s