Stel dat we daklozenopvang helemaal anders aanpakken.

Sinds ik in Marseille woon lees ik nog regelmatig een Vlaamse krant. Zo ook vanochtend. Ik las dat ze in Gent de daklozenopvang hebben uitbesteed aan een privébedrijf. Sommigen zeggen dat daar op zich niets mis mee is, zolang het efficiënt en emanciperend gebeurt en winstoptimalisatie niet het primaire doel is. Maar wat ik me wel afvraag is: wat zou er gebeuren als we de daklozenopvang helemaal anders, op een vernieuwende en emanciperende manier aanpakken met als doel dat we daklozen duurzaam uit hun uitzichtloze situatie bevrijden. Dan maakt het eigenlijk niet uit wie die daklozenopvang organiseert. Kom maar eens kijken in Marseille bij Coco Velten.

Coco Velten is een initiatief van onverwachte partners in een verlaten overheidsgebouw van 4000m² in de volkswijk Belsunce, in het hartje van Marseille. De nationale overheid heeft er een leegstaand gebouw tijdelijk ter beschikking gesteld aan de activisten van Yes we Camp, een groep geëngageerde architecten, landschapsontwerpers en andere geëngageerde mannen en vrouwen die verlaten plekken of gebouwen tijdelijk bezetten en er een nieuwe originele invulling aan geven (www.yeswecamp.org).

Coco Velten.

Behalve de opvang van daklozen, een nijpend probleem in Marseille, wordt een gedeelte van het gebouw ook voorzien voor kleine ondernemingen, freelancers en organisaties. In ruil voor een lage huurprijs wordt hen wel gevraagd iets te ondernemen voor de daklozen. Dat kan gaan van computer- of taallessen, een instrument leren spelen of wat dan ook. Het maakt niet uit, zolang het maar iets bijbrengt aan de emancipatie van deze mensen. Momenteel zijn er al een 30-tal structuren die in het project gestapt zijn.

Op het dak van het gebouw wordt een plantenkwekerij onderhouden door de daklozen. Deze planten worden verdeeld in de wijk om de straten te vergroenen. De buurtbewoners worden trouwens zeer nauw bij het project betrokken.

Yes we Camp heeft een gelijkaardig project gerealiseerd in Parijs. Het oude hospitaal Les Grands Voisins werd na enkele jaren al een hippe trekpleister voor bezoekers uit heel Europa. Deze activisten hebben er dan ook een handje van weg om heel innovatief met bouwen en huisvesting om te gaan (www.lesgrandsvoisins.org).

Nieuwe allianties.

In Coco Velten wordt een heel nieuw ecosysteem gecreëerd waarbij onverwachte partners de handen in elkaar slaan om een probleem op een sociaal innovatieve manier op te lossen. Zo wordt ook samengewerkt met Marseille Solutions, die van Marseille de stad van de oplossingen in plaats van de problemen wil maken. Eén van die oplossingen (ze hebben er momenteel al 40 lopen) is Lab Zéro, die de problemen van Marseille tot nul wil herleiden. Er is niets mis met wat ambitie. Zo organiseerden zij tijdens een woonbeurs in Marseille een brainstorm met immobiliënmakelaars om na te denken over oplossingen voor het daklozenprobleem (www.marseille-solutions.fr).

Dit is sociale innovatie waarbij uiteenlopende partners uit zowel de overheid, het bedrijfsleven als geëngageerde activisten samen out of the box initiatieven nemen. Is dit zo speciaal? Ja en nee. Het is gewoon van de platgetreden paden afwijken en vernieuwend durven nadenken over oude problemen en nieuwe partners zoeken om nieuwe oplossingen te bedenken. Het initiatief van Coco Velten is trouwens makkelijk te kopiëren. Moesten ze er 250.000 euro werkingsmiddelen voor krijgen zoals nu in Gent, ze zouden waarschijnlijk een gat in de lucht springen.

Volgende maand opent Coco Velten haar deuren. Kom gerust eens kijken.

Joke Quintens

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s