Marseille is niet het probleem. Marseille is de oplossing.

Zolang ik mij kan herinneren wordt Marseille bekeken als een probleem. Criminaliteit, crisis, drugs, werkloosheid, lethargie, incivisme, cliëntilisme tot regelrechte corruptie. Zonder de problemen van Marseille te willen ontkennen of minimaliseren, acht ik de tijd rijp om ook de kansen van Marseille voor het voetlicht te werpen. En dat zijn er wat. Laten we die kansen grijpen en Marseille in 10 jaar omvormen van het probleem tot de oplossing.

Het is onze diversiteit die ons uniek maakt.

2600 jaar ervaring met migratie, noem ik het wel eens. Gesticht door Griekse ontdekkingsreizigers en nu nog steeds die Cité Phocéenne. Een toevluchthaven voor vluchtelingen, avonturiers en gelukzoekers. Toen de Franse president Macron in de lente van dit jaar een bezoek bracht aan het IHU van de bekende viroloog Didier Raoult in Marseille, vroeg hij aan de aanwezige stagiair artsen waar zij vandaan kwamen. Mali! Algiers! Libanon! Tunesië! Senegal! Burkina Faso! Zo klonk het vanuit alle hoeken. Dat is Marseille, superdivers, waar de hele wereld zich thuis voelt. Want we zijn niet voor niets allemaal van hier maar ook van elders. Dat is misschien wel de grootste verborgen kracht van Marseille en ook onze grootste aantrekkingskracht. Jonge high potentials uit de hele wereld die hun talent en creativiteit in Marseille komen aanscherpen. En die hier welkom zijn omdat ze zich hier thuis voelen. Waar burkini’s naast monokini’s op het strand van dezelfde zon genieten.

Marseille wordt het Europees kenniscentrum voor intercultureel samenleven.

Het zijn de rebellen die de wereld veranderen.

Louis XIV richtte de kanonnen in zijn fort op de stad in plaats van op de zee. Alsof hij banger was van zijn onderdanen uit Marseille dan van mogelijke buitenlandse indringers. Het is feest in de straten van Marseille als Paris Saint Germain de finale van de Champions League verliest. Zo is Marseille: rebels en altijd wantrouwig tegenover het centrale gezag. Of zoals Didier Raoult (alweer hij) het eens zei: “Er wordt niet alleen in Parijs aan wetenschap gedaan.” Of Benoît Payan: “We hoeven die Parijse politieke spelletjes niet in Marseille.” Marseille is anders. Basta! Zij volgt niet slaafs wat de gevestigde krachten haar voorschrijven. Is dat een kans? Jazeker. Als je innoverend buiten de lijntjes wilt kleuren is Marseille de stad waar je moet zijn.

Marseille trekt jongeren uit heel Frankrijk en Europa aan omdat ze hier de ruimte en de vrijheid hebben om aan iets nieuws te bouwen.

Het zijn de veerkrachtigen die overleven.

Op en neer. Zoals een jojo. Zo gaat het in Marseille. Van de hoogste toppen tot de diepste dalen. Het betekent soms rijkdom en welvaart maar vaak ook armoede en miserie. Depressie en werkloosheid. Maar toch zorgt het ook voor een ongelooflijke veerkracht. De wil om telkens weer op te staan, te overleven, een oerkracht om zich iedere keer aan te passen. En zoals Darwin het echt zei zijn het niet de sterksten die overleven maar degenen die zich het beste aanpassen. Ja, onze traditionele industrie is in verval, maar dat biedt kansen om als eersten met iets helemaal nieuw te komen. Ja, onze jongeren kennen een onzekere toekomst, maar dat geeft hen ook de kans om iets helemaal nieuw te ondernemen en een andere toekomst te kiezen.

Marseille wordt de plek waar we radicaal omschakelen naar innovatief sociaal ondernemerschap.

Het is onze natuur die ons een nieuw leven schenkt.

Een derde van de oppervlakte van Marseille bestaat uit natuur. We hebben 45 kilometer kustlijn. De zon schijnt 300 dagen per jaar. De natuur heeft ons dus goed bedeeld. Bij heel wat inwoners ontstaat ook geleidelijk het geloof dat die natuur onze grootste troef kan zijn. We hebben de ruimte en de bronnen om te werken met nature based solutions. We hebben de plekken om een lucratieve stadslandbouw uit te bouwen, zeker met de kennis van onze superdiverse bevolking om nieuwe technieken en methodes te ontwikkelen. We kunnen experimenteren met nieuwe vormen van bouwen, maritiem beheer en klimaatbeheersing. Marseille duikt nochtans zelden op in Europese projecten terwijl we nochtans een belangrijke universiteit en verschillende onderzoekscentra hebben.

Marseille wordt een toonaangevend Europees laboratorium voor nature based solutions.

Het is onze ligging die kansen biedt.

Marseille ligt aan de Middellandse Zee. De plek waar het oude Europa, het jonge Afrika en het nieuwe Azië elkaar raken. Nu nog een grens, vaak zelfs een kerkhof van gefnuikte ambities. Dat is ooit anders geweest. Hier ontmoette de hele wereld elkaar en van hieruit werd de hele wereld ontdekt. Marseille kan een cruciale rol spelen in deze regio, niet enkel door haar geschiedenis maar vooral ook door haar bevolking die afkomstig is vanuit de regio. Dat is de rol van Marseille. Wie naar zijn navel kijkt, ziet steeds hetzelfde. Wie om zich heen kijkt ontdekt de wereld.

Marseille wordt de culturele hoofdstad van de Méditerranée.

Je merkt het al. Sinds enkele jaren wordt Marseille ontdekt door jongeren uit de rest van Frankrijk en zelfs uit heel Europa en de rest van de wereld. Zij zien de kansen die deze stad biedt. Omdat diversiteit hier niet als een probleem maar als normaal wordt gezien. Omdat de zon, de zee en de natuur ons niet onberoerd kan laten. Omdat er een innovatieve spirit heerst. Omdat we aan het begin van iets nieuw staan. Wie wil daar niet bij zijn? Tel ze op, de kansen van Marseille: divers, rebels, veerkrachtig, natuurlijk en op een unieke centrale plek. Gebruik deze kansen om een nieuw verhaal te schrijven. Een verhaal dat we samen met alle Marseillais schrijven. Een verhaal dat we co-creëren. Een verhaal waarin we erkennen dat we alleen samen stad kunnen maken. Een verhaal waarin we samen aan Wetopia bouwen. Er blaast al een nieuwe wind door het stadhuis. Laten we die wind nu doorheen heel Marseille aanwakkeren tot een stevige mistral die niet alleen onze lucht maar ook onze hoofden zuivert. Laten we aan de wereld tonen dat Marseille niet alleen de oplossing is maar ook de meest uitdagende plek om samen aan deze oplossingen te bouwen. 

Joke Quintens

http://www.movingmarseille.com // http://www.wetopia.eu

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s