10 must do’s in Marseille.

Volgens Dirk Chauvaux en Joke Quintens, inwoners van Marseille.

De meest rebelse en superdiverse stad van Frankrijk.

Vergeet de French Connection. Hier is de Marseille Connection. Op minder dan 20 jaar transformeerde Marseille van meest verguisde stad tot een opwindende metropool aan de Middellandse Zee. Geen gangsters meer die de stad onveilig maken. Nu zijn het hippe, maar vooral heel geëngageerde jongeren die er het mooie weer maken. En dat kan je vrij letterlijk nemen want de zon schijnt hier minstens 300 dagen per jaar. Steeds meer jongeren, maar ook ouderen uit heel Frankrijk en Europa vinden hun weg naar de beruchte havenstad omdat ze uitdagend, veeleisend en vooral heel opwindend is. Een ontdekking, in 10 must do’s, weg van de begane paden.

1/ Proef de hele wereld in melting pot Noailles.

Marseille is de poort naar Afrika en het Verre Oosten. Altijd al geweest. Dat ervaar je pas echt als je door de oude handelswijk Noailles slentert. Hier vind je alle ingrediënten uit de hele wereld en worden je neusvleugels constant geprikkeld door exotische aroma’s. Spring binnen bij Saladin, Epices du Monde en proef aan de overkant van de pastillas bij de Egyptische vrouwen die iedere dag vers bakken. Koop hippe Noord-Afrikaanse trivia bij Jiji la Tunésienne of zoetigheden in de rue d’Aubagne. Eet couscous van gerst bij Le Fémina, dat hier al 100 jaar door dezelfde familie wordt uitgebaat en Noord-Afrikaanse wijnen schenkt. Of ga in de kantine van Mama Afrika bakbanen met vis eten en slurp van haar rum met gembersap.

Noailles ligt centraal aan Le Canébière. Er is een metrostop en een tramhalte.

2/ Ga aperitieven bij zonsondergang in Vallon des Auffes.

Aperitieven met je voeten in het water. Dat doe je in Vallon des Auffes, een klein vissershaventje tussen de hoge rotsen van de Corniche. De jonge beau monde van Marseille zakt hier in de vooravond bij mooi weer (altijd dus) naar af om te aperitieven bij Viaghji de Fonfon. De zonsondergang in zee tussen de bogen van de oude viaduct vormt een ideaal decor voor het begin van de avond.

Neem bus 83 tot Vallon des Auffes.

3/ Koop een rebelse T-shirt van Cosma bij Brick City.

Rond Cours Julien heerst de alternatieve scene van Marseille. Geen hipsters in Marseille, wel erg baba cool. Nergens vind je meer street art per vierkante meter dan hier. En op de terrasjes van het frenetieke plein klinkt altijd wel ergens een reggae deun of een jazztune. Maar ga vooral ook naar de sympathieke boetiek Brick City in de Rue des Moges. Alleen al de vestigingsplaatsen onder de naam toveren een glimlach op je gezicht: Marseille, Napels, Beiroet, Bab Al Oued of Bamako. Het staat er als een soort opgestoken middenvinger naar Milaan, Parijs of Londen. Dat is ook de boodschap die graficus Cosma op zijn T-shirts zet: de opgestoken middenvinger van de rebellen van Marseille. T-shirts van Racoste (met rat), Fairuz (de Beyonce van het Midden Oosten) of Santa Maradona.

Neem metrolijn 2 tot station Nôtre Dame du Mont.

4/ Ga supporteren voor Olympique de Marseille.

“Dit is geen 12de man meer maar eerder een 13de en een 14de.” Zo sprak voetbalcommentator Filip Joos zijn bewondering uit voor de supporters van Olympique Marseille tijdens een Europese thuismatch. De sfeer in het vernieuwde Stade Vélodrome is altijd vurig en fel met in de virage sud de ultra’s en in de virage nord de yankees en de commando’s. Laat het kippenvel over je rug zwerven als ze “aux armes” beginnen te scanderen als een soort bezwerende echo. 

OM speelt het merendeel van haar thuiswedstrijden op zondagavond. Meer info en tickets vind je op hun website: www.om.net.

copy: OM

5/ Ga eten Chez le Belge in les Calanques.

Bij een Belg gaan eten in Marseille? Ben je gek? Het helpt want je moet er eerst een halsbrekende wandeling van 45 minuten over een pad tussen de rotsen en de zee voor maken eer je in de kantine aan de Calanque de Marseilleveyre belandt. Daar begon de Antwerpenaar Victor Vanheesbeke in de jaren ’70 zijn restaurant dat al snel een place to be werd voor de Marseillais. Je krijgt geen spijt van je wandeling want het decor is adembenemend. Hou er wel rekening mee dat er geen gsm bereik is. Neem ook cash mee want elektriciteit is er evenmin. En let op met de rosé want je moet te voet terug.

Neem bus 19 tot eindhalte Madrague de Montredon. Stap over op bus 20 tot eindhalte Callelongue. Daar begint de wandeling.

6/ Bezoek het « Maison du Fada » van Le Corbusier.

Zijn wooneenheid Cité Radieuse was nog maar pas af of de Marseillais herdoopten haar al tot “la maison du fada” (het gekkenhuis). Het kon er bij hen niet in dat je het gebouw nooit meer hoefde te verlaten en er dus niet alleen woonde, maar ook kon winkelen, sporten, je kinderen naar school laten gaan en wat niet meer. Wie wil er in Marseille nu niet buiten komen, met dit weer, vroegen ze zich af? Het belette echter niet dat Cité Radieuse werd opgenomen op de lijst van werelderfgoed van Unesco. De derde verdieping, waar nu een hotel en restaurant gevestigd zijn en ook nog wat designshops, is vrij toegankelijk. Het dak is een must see.

Neem bus B1 op Place Castellane en stap af aan Le Corbusier.

7/ Ga uit je dak in Friche la Belle de Mai.

Waar vroeger Gitanes en Gauloises werden gedraaid, draait het nu om urban street culture. In deze oude tabaksfabriek vind je een theater en ateliers, een vrije radio, kunstenaars en dansers, een bookshop, een skateshop, picnic banken, een restaurant maar vooral veel street culture. Check in de warme weekends ook de programmatie op het enorme dakterras met foodtrucks en bars. Pik er een openlucht film mee of een festival.

Neem bus 49 tot Friche la Belle de Mai.

copy: la friche

8/ Ga wandelen op het Cimétière Saint-Pierre.

Het hoeft niet onder te doen voor Père Lachaise in Parijs, behalve dat hier minder beroemdheden begraven liggen. Maar de talrijke monumentale graftombes op het tweede grootste kerkhof van Frankrijk behoren zeker tot de mooiste. Hier ligt de multiculturele geschiedenis van Marseille begraven en heb je als bonus een prachtig uitzicht op de heuvels van de Calanque.

Neem tramlijn 3 in Noailles en stap af aan Saint-Pierre.

9/ Drink pastis met de locals.

Een Pastis smaakt alleen als de zon schijnt. Daarom smaakt hij in Marseille altijd. Pastis is van Marseille, want hier uitgevonden. Neem de Marseillais zijn Pastis af en hij komt in opstand. Je kan hem dan ook overal krijgen en vaak is het na kraantjeswater het goedkoopste drankje op de kaart. Ga hem drinken in de typische bars-tabac maar als je het wat hipper wil, raden we de Bar de l’Abbey aan. Vlakbij de Abdij Saint-Victor. Tijdens l’heure de l’apéro sta je dan tussen minstens 100 Marseillais half op straat met een prachtig uitzicht op de Vieux Port van je pastis te nippen. Neem er wat panisses bij, een soort kroket op basis van kikkererwten.

10/ Beleef de overlevingseconomie van Les Puces.

Een anarchistische vlooienmarkt die is uitgegroeid tot een informele economie met meer dan 1000 arbeidsplaatsen. Dat is Les Puces in het arme noorden. Drie grote magazijnen, waarvan eentje een regelrechte soek is met groenten- en fruitverkopers, beenhouwers en bakkers maar ook kappers en tapijtenwinkels. Een ander magazijn is uitgegroeid tot een gigantische brocantemarkt. Daartussen allerlei verkopers van om het even welke rommel ze in de vuilnisbakken van Marseille hebben kunnen vinden. Ga vooral ook om de hoek kijken want je ontdekt er de grootste en spectaculairste street art van Marseille.

Neem metrolijn 2 tot eindstation Bougainville. Stap over op bus B2 tot Lyon Cape Pinede.

Moving*Marseille.

Joke Quintens en Dirk Chauvaux verhuisden in de zomer van 2017 definitief naar Marseille, de stad waar zij verliefd op werden en al jaren zeer regelmatig bezochten. Zij richtten er het Living Lab Moving*Marseille op waarmee zij meerdaagse Urban Field Trips organiseren rond superdiversiteit en sociale innovatie van onderuit. Daarnaast organiseren zij ook stadswandelingen door superdivers en rebels Marseille. Meer info op www.movingmarseille.com.