Marcel

Marcel werd 105 jaar geleden geboren in de Brusselse Marollen. In 1914 sloegen zijn ouders op de vlucht voor de oorlog. Ze belandden in Marseille en bleven er. Marseille heeft iets met Belgen. Waarom noemden ze hun belangrijkste plein anders Quai des Belges? Of was hun laatste grote gangster Francis le Belge? En wie kent Raymond Goethals niet die hen de Champions League bezorgde? Of hij het nu wou of niet, de Belgen van Marseille passeerden allemaal bij Marcel. Ik ontmoette hem op een terras in de populaire wijk Le Panier. Voor een pastis (en het mochten er ook twee zijn) wou hij mij zijn verhaal wel vertellen. Het verhaal van Marcel en de Belgen in Marseille, maar ook dat van een havenstad die aantrekt en afstoot maar je nooit meer loslaat.

De eerste roman waarvan je alle personages kan googelen.

Dirk Chauvaux woont en werkt in Marseille. Hij was één van de oprichters van de coldwave band Siglo XX, van het televisie en film productiehuis Kladaradatsch! en van het cocreatiebureau dwarsdenkers. Samen met Joke Quintens organiseert hij Urban Field Trips door superdivers en rebels Marseille (www.movingmarseille.com) en doet hij wat hij het liefste doet: verhalen vertellen.

 

“Tijdens het lezen dacht ik vaak: ik neem nu de trein naar Marseille om die stad weer te ondergaan.” Nico Haasbroek, voormalig hoofdredacteur NOS Journaal.

“Wat heb ik dit graag gelezen. Marcel is in sneltempo onder mijn huid gekropen. Het je m’enfoutisme tot levenskunst verheven, weg van de oogkleppen en tegelijk een scheut opportunisme waar je niet kwaad kunt van worden. En misschien meer nog dan Marcel is Marseille het personage dat iedereen zou moeten leren kennen.” An Pauwels, Festival van de Gelijkheid.

Marcel – roman, 278 p – Dirk Chauvaux – Dit is een uitgave in eigen beheer.  Te verkrijgen: Te verkrijgen: via de boekhandel op bestelling via de Boekenbank of op www.skribis.be.

Marcel, roman van Dirk Chauvaux. Lees hier de uitgebreide synopsis van het boek en een aantal quotes van Marcel!