URBAN FIELD TRIPS M*M

Urban Field Trips in Marseille. Door Joke Quintens en Dirk Chauvaux.

Marseille is hot. Niet alleen omdat de zon hier 300 dagen per jaar schijnt, maar vooral omdat er iets broeit. Op enkele jaren tijd is Marseille uitgegroeid tot een hotspot aan de Middellandse Zee. Franse jongeren trekken er massaal naartoe en verkiezen de volkse, uitdagende Cité Phocéenne boven Parijs, Lyon of Lille. Omdat het hier beweegt en vibreert, van onderuit.

Na Marseille Culturele Hoofdstad in 2013 positioneert deze havenstad zich ook steeds meer als culturele hoofdstad van de Middellandse Zee. Dat is niet eens zo raar. Marseille heeft 2600 jaar ervaring met migratie. Al van toen Griekse zeevaarders de stad stichtten vormt zij een kruispunt van mediterrane culturen en de afgelopen tweehonderd jaar van volkeren uit de hele wereld. Na zoveel ervaring is superdiversiteit het nieuwe normaal. Dit en de ongeëvenaarde veerkracht van haar inwoners om na iedere tegenslag weer op te leven, maakt Marseille dé plek in Zuid-Europa om te ontdekken en van te leren. Hier broeit iets en het groeit van onderuit.

We nodigen je uit om kennis te maken met dit Marseille, samen met Joke Quintens en Dirk Chauvaux, die ook niet aan de lokroep van deze stad konden weerstaan. Zij komen er al 20 jaar en hebben zich er in de zomer van 2017 definitief gevestigd. Zij leiden je rond in deze boeiende melting pot, waar ieder initiatief van onderuit lijkt te ontstaan en stadsmakers de rol van een afwezige overheid overnemen. Joke doet dit met haar jarenlange ervaring in participatie, cocreatie en bottom up initiatieven. Dirk met zijn ervaring als schrijver en verhalenverteller. Ontdek samen met hen het volkse Marseille, het activistische Marseille, het superdiverse Marseille en ontmoet de mensen van Marseille.

Wij bieden je 3 manieren om Marseille te bezoeken en te ervaren:

1/ Urban Field Trip studiereizen (3 tot 4 dagen).  Leren van Marseille.

We dompelen je 72 uur onder in Melting Pot Marseille. We bezoeken verschillende bottom up initiatieven waarin actieve inwoners hun omgeving en leven een nieuwe vorm geven, of het nu economisch, sociaal, dan wel cultureel is. We gaan in gesprek met stadsmakers en wisselen ideeën uit die tot blijvende contacten leiden. We ontdekken de multiculturele smeltkroes van Marseille en ervaren hoe superdiversiteit het nieuwe normaal is.  Iedere Urban Field Trip wordt op maat van de bezoekers ontworpen, zodat zij een maximale ervaring kunnen beleven en nieuwe inzichten kunnen verwerven.

Aanbod Urban Field Trips 2018 / voorbeeldprogramma’s Urban Field Trips

We organiseerden dit op maat voor AIF+ (federatie migranten organisaties – 15 deelnemers), JORNext (vastgoedprofessionals Rotterdam – 48 deelnemers), Rimo Limburg (samenlevingsopbouw, buurtwerkers – 37 deelnemers), Zij-kant (progressieve vrouwenbeweging – 20 deelnemers), Wijkontwikkeling Genk (wijkmanagers – 8 deelnemers), Verhalenhuis Belvédère (stadsmakers uit Rotterdam ikv stedelingenband – 10 deelnemers), VGC (Vlaamse gemeenschap in Brussel – 12 deelnemers) én in een aantal open programma’s waaraan professionals van steden, middenveld en bedrijven deelnamen.

2/ Urban Field Trip ontdekkingsreizen (2 dagen).  Ontdek Marseille.

We gaan op ontdekkingsreis in een stad die bruist van het leven en waar je de hele wereld op enkele vierkante kilometer samen vindt. We ontmoeten de locals en bezoeken plekken die je nooit op een gewone tour zal aandoen. We proeven van alle smaken van Marseille en genieten van de typische mediterrane sfeer in een bruisende havenstad. Maar we beleven ook de opwindende urbane culturele mix in een stad waar culturen uit de hele wereld elkaar elke dag ontmoeten.

3/ Urban Field Trip stadswandelingen. (1/2 of 1 dag)

Plan je een bezoek aan Marseille en wil je de stad eens op een andere manier ontdekken samen met twee ingeweken Marseillais die er verliefd op zijn geworden? Tijdens een stadswandeling van een halve of een hele dag nemen Joke en Dirk je mee op een wandeling langs hun lievelingsplekken in Marseille. Zij laten je mee genieten van hun liefde voor deze bruisende stad en laten je kennis maken met haar inwoners.

We organiseerden dit op maat voor Odisee Hogeschool Brussel, Vives Hogeschool Brugge, Lions club Diest, Reizen Meyers, de vrienden van het Huis van Alijn, Architecten zonder Grenzen, en tientallen individuele bezoekers tijdens onze zomerprogrammatie.

Ga naar CONTACT en stel je vraag! Lees ook de TESTIMONIALS.

 

For customised offers or more information, please contact joke@dwarsdenkers.be +32474976272