Stadswandelingen (ontdekkers)

Joke, op pad met bezoekers in de wijk Belle de Mai.

Zin om Marseille, de meest rebelse en superdiverse stad van Frankrijk, dwars van de platgetreden paden, middenin en tussen de locals te verkennen? Samen met Joke en Dirk, twee Belgen die door Marseille werden geadopteerd, ontdek je de opwindendste stad aan de Middellandse Zee. Maak kennis met een stad met 2600 jaar ervaring met migratie en diversiteit. Ontdek de alternatieve kant van de Fenicische stad en hoe haar inwoners van onderuit aan hun toekomst bouwen. Laat je verrassen door haar rebelse creativiteit. Joke Quintens en Dirk Chauvaux nemen je graag een dag mee door de stad die hun hart veroverde en laten je kennis maken met een aparte metropool en haar inwoners.

 

Elke zaterdag van 2019 of op afspraak vanaf 6 personen.

9.30 tot 17 u – 50 euro pp voor de ontdekkingsreis – in het Nederlands

reken op ca 5 euro voor de busritten / ca 15 euro voor de lunch in La Friche

inschrijven joke.quintens@icloud.com of via http://www.movingmarseille.com

 

Programma van 9.30 tot 17 uur.

Start aan Pharo paleis met het prachtige zicht op de Vieux Port, het centrum en de noordelijke wijken. Over wonen in Marseille, de verschillende gemeenschappen en hun rol in de stad in historisch perspectief, over het rebelse karakter van de stad, over politiek en afwezige politiek, over activisme van onderop en sociale innovatie die de stad transformeren.

Bus naar La Joliette. Over Euromed, het grootste stadsontwikkelingsproject van Europa langs Le Silo, Les Docks, via Place de la Joliette en de Major kathedraal naar het Mucem. Over diversiteit en de Middellandse zee als kapstok en een totaal andere manier van kijken naar Afrika. We nemen aan de voet van Le Panier de bus naar Friche La Belle de Mai.

In La Friche over de wijk Belle de Mai, de armste wijk van Frankrijk, over 25 jaar La Friche waarbij honderden partners in een coöperatief model deze oude tabaksfabriek tot urban hotspot hebben gemaakt. We wandelen langs de skate, klim en basket faciliteiten, de tuintjes, speeltuin, ontmoetingsplekken. We lunchen in Les Grandes Tables.

We trekken nu te voet of met de bus naar Saint Charles, aan de imposante trappen die zowat de hele koloniale én handelsgeschiedenis van Marseille en haar daaraan gekoppelde diversiteit samenvatten, duiken we de melting pot van Belsunce en Noailles in. Hier volgen de verhalen elkaar op, terwijl we proeven, beleven, zien: de Chibanis, Algerijnse gepensioneerden, en hun heldin anarchiste Louise Michel, Lab Zéro en innovatieve aanpak daklozenopvang, Théâtre Alcazar en Yves Montand en Jacques Brel, Cours Belsunce en onze mix “place m’as-tu vu”, over slagader Canebière, multiculinair Marseille met eventueel bezoeken aan Le Fémina, Saladin, Mama Afrika, Senegalese stikkers. Over Halal, alcohol, twee Afrikaanse werelden in de wijk. Maar ook over vergroening door bewoners, over participatie.We sluiten onze trip af op de Cours Julien, quartier des créateurs. Over streetart, alternatief Marseille. We eindigen met een pastis in een goeie bar.

Throwback: zomer 2018