Foresta

De noordelijke wijken van Marseille hebben een slechte reputatie. Armoede, drugs, criminaliteit en geweld. Maar vreemd genoeg vind je tussen de troosteloze flatgebouwen ook enkele groene oases, waar zelfs hier en daar nog een zekere vorm van Provençaals dorpsgevoel overleeft. La Viste is zo’n dorp op een heuvel in het 15de arrondissement. Aan de rand van de heuvel strekt zich een groot stuk verloren natuur uit, waar je een hallucinant zicht op de haven van Marseille hebt. Tegen de wand van de heuvel staan de grote Hollywoodletters maar dan gespeld als “Marseille”, zoals en van de gelijknamige serie op Netflix, een nieuw landmark voor deze stad.

Foresta, zo heet dit stukje ongerepte wildernis. Meer dan twintig hectare die door een privé onderneming werden opgekocht en waarvan zestien hectare tijdelijk (maar niemand weet hoelang) aan Yes we Camp werden uitbesteed. Deze beweging is in Parijs opgericht en bezet verlaten plekken om er iets mee te doen. Zoals hier in Foresta.

Léa leidt ons rond in vlekkeloos Engels uit een Zuid-Franse mond. Zij is afkomstig van Perpignan, woonde een jaar in Australië en heeft zich nu in Marseille gevestigd. Verliefd op de stad. Samen met een groep vrijwilligers en buurtbewoners koestert zij wilde plannen voor dit stuk wildernis op de flank van de heuvel van La Viste. Een ecologisch stadspark met een boerderij en een kantine. Om er te wandelen en te kamperen. Nu al wordt er naarstig gewerkt aan het park dat er nog geen is. Een landschapsarchitect is het terrein aan het inventariseren en maakt plannen. Een ingenieur doet dat ook maar dan om elektriciteit en water op het terrein te krijgen. Schoolkinderen uit de buurt verzamelen planten. Wat is eetbaar? En wat niet? Er worden rondleidingen georganiseerd om zoveel mogelijk buren bij het project te betrekken.

Wij kijken uit naar de toekomst van dit project in de noordelijke wijken van Marseille. Een buurt die nu misschien voor velen nog te mijden is maar misschien ooit, als het van Léa en haar collega’s afhangt, één van de trekpleisters van Marseille wordt.

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s